Svijet

Američki zvaničnici ne vide Netanyahuovo odbacivanje palestinske države kao posljednju riječ po tom pitanju

Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da neće dozvoliti da ih očigledno odbacivanje eventualne palestinske države od strane premijera Benjamina Netanyahua spriječi da pritisnu na to pitanje sa svojim izraelskim kolegama.

Ova izjava — koja je u direktnoj suprotnosti sa stavom predsjednika Joea Bidena — još je jedan primjer rastućeg razdora između Izraela i njegovog najvećeg međunarodnog saveznika.

Čak i dok Biden javno nudi čvrstu podršku Izraelu, iza kulisa, on i najviši zvaničnici su postali frustrirani što se čini da Netanyahu odbija savjete i pritisak na kampanju u Gazi.

Visoki zvaničnik administracije primijetio je nakon Netanyahuovih komentara da je premijer ranije mijenjao tvrdolinijaške stavove – i da njegova izjava u četvrtak nije nužno konačna riječ.

“Kada bismo takve izjave uzeli kao posljednju riječ, ne bi bilo humanitarne pomoći u Gazi i ne bi bilo oslobađanja talaca”, rekao je visoki dužnosnik američke administracije. “Kao i s tim i mnogim drugim pitanjima, nastavit ćemo raditi u pravcu desnog ishod, posebno o pitanjima u kojima se snažno ne slažemo.”
Jedna osoba upoznata s tim je rekla da nije jasno da li je Netanyahu, u stvari, svoje stavove prenio direktno američkim zvaničnicima, kako je izjavio na svojoj konferenciji za novinare. Osoba je rekla da se u administraciji na njegove komentare ne gleda kao na veliko odstupanje od onoga što je ranije rekao.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button